2016-11-20 08:38:14• hírek • Szatmar.ro

A megmaradás esélyei

A magyarság megmaradása a történelem viharában címmel indított konferencia-sorozatot a csengeri O'sváth Alapítvány.

A pénteki nyitórendezvénynek számos neves meghívottja volt, így: A. Gergely András politológus (Budapest), Bali János kultúraszociológus (Budapest), Barna Gábor vallástörténész (Szeged), Biczó Gábor antropológus (Miskolc), Süli-Zakar István őstörténész (Debrecen). A népes hallgatóságot helyi érdeklődők, pedagógusok és diákok, valamint a környékről összesereglett értelmiségiek alkották. 

Kereskényi Sándor, a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa Biczó Gábor Együttélési modellek a Tövisháton című előadásához hozzászólva ismertette a múzeum hasonló kutatási törekvéseit. Hangsúlyozta a geokulturális és a mikrohistóriai módszerek ötvözésének fontosságát.

A muzeológus szerint a kulturális antropológia nem eshet egy olyan csapdába, mint a néprajz, amely egyre inkább alkalmazott tudománnyá vált, és megfelelő módszerek híján valamiféle nép- és ősiségkultusz önigazoló nacionalizmusáig sodródott.

A mai visszás európai helyzetben a kisebbségben élő magyarságnak nagyobb szüksége van a korszerű történelmi számvetésre, mint eddig bármikor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: